vineri, 22 august 2014

A VEDEA FRICA DIN SPATELE JUDECATII



Daca perseveram cu acest proces de observare a propriilor judecati, incepem sa intrebam: “Ce se afla in spatele aceste judecati?” Nu trece mult timp pana sa intelegem ca judecata noastra nu are legatura cu celalalt, ci cu noi. Astfel ca o eliberam pe cealalta persoana. Spunem: “Inteleg ca nu are legatura cu tine ci cu mine”. Daca emit judecata “este urata”, nu spun nimic despre acea persoana; spun doar ca ”o vad ca fiind urata”. Dintr-un anumit motiv, trebuie sa o vad ca fiind urata. Am putea spune la fel ca: “ este geloasa”, insa afirmatia respectiva ar duce tot la propria persoana. Altii o pot considera frumoasa sau urata, dar asta nu are importanta. Conteaza ceea ce vad eu. Ceea ce vad spune ceva despre mine.

Cunoasteti afirmatia:” Frumusetea se afla in ochii privitorului”? Ar putea fi modificata, la fel de simplu si corect, in: “Frumusetea si uratenia se afla in ochii privitorului”.

Cu alte cuvinte vedem in functie de modul cum ne percepem pe noi insine, mai exact, “dupa cum consideram ca suntem”.

Judecata- “este urata”, ne spune imediat ca nu ne simtim egali. Nu ne simtitm bine cu noi insine, atunci cand privim acea persoana. Dar “a nu ne simti bine cu noi insine” nu spune nimic despre cealalta persoana; reprezinta propria stare emotionala.  Pesemne ca nu suntem constienti ca ne simtim astfel.

Dar cand judecam acea persoana, stim ca se intampla ceva cu noi. Iar atunci cand ne asumam judecata, intelegem ca problema nu este ca “este urata”, ci ca” eu sunt urat sau neatragator”. Aceasta judecata este adevarata judecata. Este o judecata pe care o fac despre mine insumi.

Deci, pentru inceput, eliberez acea persoana. Spun: “Stiu ca nu are legatura cu tine ci cu mine”. Problema nu este ca tu esti urata, ci ca eu gandesc ca sunt urat”.

Cu toate acestea, asumarea judecatii si eliberarea celeilalte persoane reprezinta doar prima parte a procesului. De indata ce simt ca problema este a mea, trebuie sa ma eliberez pe mine.

La urma urmei, judecata “sunt urat sau nu sunt atragator” nu este mai adevarata decat judecata “este urata”. Toate judecatile sunt neadevarate si nu pot fi justificate. Acest lucru este adevarat atat in cazul judecatii altora, cat si in al judecatii de sine.
Asadar, asta ma aduce mai aproape de adevar. Nu este adevarat ca “sunt urat”. Ceea ce este adevarat e ca “ma consider urat” sau “mi-e teama ca altii ma vor considera urat”. Exista o teama sau un sentiment de nevrednicie ce se ascunde in spatele judecatii mele.

Prin urmare, ma eliberez si imi transmit compasiune. Spun: “Vad ca ma tem sau ca ma simt lipsit de valoare. In spatele intregii judecati a celorlalti si de sine se afla acea frica de a nu fi suficient de bun si de a fi respins”.

Acum ma apropri de rana mea. In spatele judecatii mele exista o rana ce are nevoie de vindecare. In spatele durerii si disconfortului se afla nevoia de iubire si acceptare. Si constientizez ca trebuie sa-mi ofer iubire, chiar acum. Asta face ca traiectoria judecatii sa ia sfarsit. Imi anuleaza proiectia propriilor sentimente de nevrednicie asupra celorlalti. In schimb, ma confrunt cu aceste sentimente direct si aduc iubire partii ranite din mine.

Aceasta parte ranita poate fi copilasul de cinci ani care este ranit, pentru ca Tati i-a acordat mai multa atentie surorii sale decat lui.  In general, puteti urmari aceste sentimente de lipsa de valoare inapoi catre sursa lor si este, adeseori, util sa identificati de unde vin, astfel incat sa fie intelese si eliberate. Acesta este scopul lucrarii de vindecare cu copilul launtric.
Deocamdata, parcurgeti cati pasi puteti, dar nu va grabiti si nu incercati sa va fortati. Daca nu reusiti, decat sa deveniti constienti de judecatile emise, fara sa va autodepasiti pentru ca le aveti, acesta este o realizare remarcabila. Ramaneti la acesta portiune a practicii, deocamdata, si va da roade.

Cu cat deveniti mai priceputi in aplicarea acestei practici, cu atat veti putea aborda mai usor unii dintre pasii avansati.


Extras din cartea  - Puterea Dragostei –Paul Ferrini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu